pátek 30. září 2016

Vegetariánské plněné papriky s paprikovo-rajčatovou omáčkou

Taky máte obrovskou zásobu čerstvé zeleniny ze zahrady? Už to dlouho trvat nebude, tak si užívejte chuť a vůni těchto dobrot. Tentokrát jsem pro vás připravila vegetariánské plněné papriky. Jednoduše česká klasika trochu jinak. Udělala jsem je společně s paprikovou polévkou, ale byla tak hustá, že jsem si ji nechala jako omáčku a moc jsem si pochutnala. Takže tady mám pro vás takový recept 2v1, od kterého jsem ani nečekala, že mi bude tak strašně moc chutnat a musela jsem si ho připravit dvakrát po sobě. Určitě vyzkoušejte, papriky budou i jako příloha k masu správnou volbou a omáčka nebo polévka vám zase připomene léto.



Suroviny na paprikovou omáčku (polévku):

1 velká cibule
4 oloupané a utřené stroužky česneku
1 velká mrkev
1 velký brambor
3 velké očiště papriky
5 velkých rajčat
2 pomeranče
3 cm čerstvého zázvoru
sůl, pepř, skořice
3 lžíce olivového oleje
400 ml vody







Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek oloupu a nakrájím na plátky, mrkev, brambory a papriky na tenká kolečka, rajčata spařím horkou vodou, sundám slupky a nakrájím na čtverečky. Pomeranče omyji v teplé vodě, naškrabu na struhadle dvě lžíce kůry a vymačkám šťávu - já použila svůj odšťavňovač. Zázvor nastrouhám na struhadle.
  2. Ve větším hrnci rozpálím olej a 5 minut na něm dusím cibuli, pak přidám česnek, mrkev, brambory a papriky, zakryji poklicí a dusím na mírném plameni 8 minut dokud paprika trošku nezměkne.
  3. Pak přidám rajčata, pomerančovou kůru, zázvor, vodu a polovinu vymačkané pomerančové šťávy, přivedu k varu, pak teplotu zmírním a vařím dalších 15 minut.
  4. Nechám polévku zchladnout, rozmixuji týčovým mixérem a zcedím přes sítko.
  5. Pak dám znovu vařit, přiliji zbytek pomerančové šťávy, osolím, opepřím a přidám skořici dle chuti.
  6. Pokud chci polévku přidám ještě vodu, protože i bez zhušťovadel je omáčka dostatečně hustá.


Suroviny na plněné papriky:

4 větší papriky
2 stroužky česneku
1 velká mrkev
2 třapíky celeru i s natí
1 rajče
1 menší lilek nebo cuketu
100g balkánského sýra
1 vejce
100g uvařené quinoi nebo kus kusu
koření čubřice, pepř






Postup přípravy:

  1. Na oleji zpěním mrkev, lilek, celer, rajčata a přidám česnek, podliji vodou a dusím do měkka.
  2. Do vychladlé a měkké zeleniny přimíchám předvařenou quinou nebo kuskus, přidám rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr a nakrájenou nať celeru, dochutím pepřem a kořením. Pro mě byla směs dostatečně slaná díky balkánu.
  3. Směs promíchám a plním papriky, které jsem předtím potřela olivovým olejem zvenku i zevnitř. Peču na pečícím papíře asi 45 minut na 190 stupňů dokud papriky nejsou pěkně měkké.

Žádné komentáře:

Okomentovat