neděle 10. září 2017

Květáková polévka

Horké letní dny nás opustily a neuvěřitelně rychle přišlo ochlazení a babí léto. Ještě si vychutnávám poslední kousky čerstvé zeleniny ze zahrady a pomlaskávám si.  Za chvíli to zase přijde - podzim, zima - pro nás zimomřivce studené nohy v ponožkách a prolévání se horkým čajem. A nebo dobrou teplou polévkou. Pár tipů pro vás připravuji, určitě je všichni znáte, ale stojí za připomenutí. Tak dobrou chuť a napište, jak vám tahle skvělá květáková chutnala.


Suroviny:
1 hlávka květáku
1 cibule
1 větší brambora
¼ celeru
1 stroužek česneku
1 až 1 ⅕  litrů zeleninového vývaru
50 g parmezánu
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 kávová lžička sušeného koriandru



Postup přípravy:

  1. Ve větším hrnci si na olivovém oleji orestuji cibuli, brambory, celer i květák nakrájený na menší kousky.
  2. Zaliji zeleninovým vývarem a nechám vařit 15-20 minut, aby všechno změklo.
  3. Polévku rozmixuji do hladka a propasiruji, aby byla jemně krémová.
  4. Dochutím pepřem, solí a koriandrem. Pro fajnšmekry doporučuji přisypat parmezán a promíchat, než se rozpustí. Přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat