neděle 17. července 2016

Ratatouille

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm. Čech by řekl lečo bez klobásy a vajíčka, ale tato dobrota se ve Francii podává buď jako hlavní jídlo s bagetou nebo příloha k masu. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, paprika a z koření tymián a rozmarýn. Existuje několik možností přípravy, ale mě se osvědčila tato, a když vám ji pochválí nejeden rodilý Francouz, tak to už je opravdu velké ocenění. Ratatouille používám všestranně nejen jako přílohu k masu, je skvělý i ke špagetám s parmazánem, do rizota, s kuskusem a u mě teď vyhrává na plné čáře s quinoou.



Proč sem si tak zamilovala quinou jsem vám uvedla v receptu na cuketové rolky, tak můžete mrknout na její benefity právě TAM.
Recept používám pořád stejný na všechny způsoby, jen k těstovinám zeleninu trošku více podliji vodou ať je více šťávy.
Určitě vyzkoušejte, na léto je to skvělý, lehký jídlo. Uvidíte, že budete mít velký úspěch, když ho naservírujete přátelům třeba k masu na letní grilovačce.




Suroviny:
1 větší lilek
2 středně velké cukety
1 velká cibule
2 zralá rajčata
2 velké papriky
1 plechovku loupaných rajčat na kousky
3 stroužky česneku
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř, sůl
olivový olej



Postup přípravy:

1. Nakrájejte lilek, cibule a rajčata na kostičky, papriky na kratší proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půl centimetrové kousky.

2. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm nechte dozlatova opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.

3. Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), promíchejte a duste pod pokličkou půl hodiny.

4. Až bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, odstavíme z vařiče, posolíme a opepříme. Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat