úterý 7. února 2017

Zeleninové ragú s cizrnou

Další z mých rychlých receptů se skvělou cizrnou. Ideální recept pro ty, kteří u sporáku neradi tráví příliš času, a pochutnají si určitě i vegetariáni a vegani.
Proč jíst cizrnu jsem psala už v jednom z dřívějších receptů, ale vždy je dobré si připomenout její výhody.
Co ale určitě nevíte, proč byste měli přidávat do jídla koriandr. Snad ho budete mít teď stejně rádi jako já. Tak přeji dobrou chuť a napište, jak vám recept chutnal a klidně pošlete fotku.



PROČ jíst koriandr?


Bylina koriandru obsahuje, kromě nepopíratelných aromatických vlastností, také mnoho pro zdraví užitečných látek. Jsou zde antioxidanty, vitamíny (A, C, B ) a minerály (vápník, sodík, fosfor a draslík). Lístečky této léčivky mají protizánětlivé účinky a také mohou působit jako lehké analgetikum. Koriandr povzbuzuje žaludeční činnost a zvyšuje chuť k jídlu, proto bývá také občas doporučován lidem, kteří trpí nechutenstvím nebo dokonce anorexií. Pomáhá při trávení, ale zároveň dokáže řešit i problémy s mírnými průjmy a žaludečními chřipkami.
Koriandr působí močopudně a dokáže snižovat horečku. Dříve se na Dálném Východě používal také jako léčivo při břišním tyfu. Silice obsažené v koriandru pomáhají totiž tělu v boji s viry a bakteriemi. Tato bylina dokáže osvěžit dech a někteří ji také používají na afty. Látky v koriandru obsažené jsou součástí léků bojujících proti alergiím, ekzémům a různým mykózám. Účinky antioxidantů a vitamínů, které tato bylina obsahuje, působí jako prevence proti rakovině a navíc posilují náš imunitní systém.






Suroviny:
1 konzerva cizrny v nálevu
1 konzerva pasírovaných rajčat
½ balení mraženého listového špenátu
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
1 cuketa
½ balení sušených rajčat
3 cm strouhaného zázvoru
sůl, pepř, kurkuma, sušený koriandr
olivový olej








Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájím na hrubší kousky, česnek na plátky, mrkev a cuketu nakrájím škrabkou na tenké proužky.
  2. V hrnci rozpálím olivový olej, osmahnu cibulku, česnek, mrkev, cuketu a zaliji konzervou pasírovaných rajčat.
  3. Přidám nakrájená sušená rajčata, strouhaný zázvor, listový špenát a vařím.
  4. Až je zelenina měkká přidám opranou cizrnu, pokud nemáte uvařenou domácí, a vařím dalších 15 minut.
  5. Na konci dokořením a dochutím, já přidávám hodně korandru a minimálně jednu polévkovou lžíci kurkumy, protože tyto dvě přísady jsou skvělými ničitely rakovinových buněk. Podávám s jasmínovou rýží nebo s kuskusem.



Žádné komentáře:

Okomentovat