pondělí 19. června 2017

Zapečené ratatouile v lilku

Abyste neřekli, že si teď ujíždím jen na sladkých snídaních, tak mám pro vás po nějaké době i slaný recept. Kdo zná a zkoušel mé oblíbené ratatouille bude nadšený i z tohoto receptu. Udělala jsem pár změn a rázem je z toho další lehká, jednoduchá a vydatná večeře nebo oběd. Je to vlastně taková zdravá lilková pizza. Zelenina je totiž zapečená přímo v lilku. Určitě tento recept vyzkoušejte. Na léto je jako dělaný - a určitě to bude i skvělá příloha ke grilování. Jsem si jistá, že vám bude chutnat a rozhodně ho během přemíry masových grilovaček oceníte.



 Suroviny pro 2 osoby:
150 g quionoi
2 větší lilky
1 menší cuketu
1 velká cibule
1 velké zralé rajče
1 paprika
1 stroužek česneku
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř, sůl
olivový olej

Postup přípravy:
  1. Dle návodu na obalu připravím quinou.
  2. Lilek rozkrojím na půlky a vnitřní dužinu vydlabu kávovou lžičkou, pokrájím na drobné kostičky. Vydlabané půlky lehce posolím a nechám 15 minut vyplakat a vysuším vodu ubrouskem.
  3. Půlky lilku pokapu olivovým olejem, dám na plech s pečícím papírem a peču v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
  4. Mezi tím si začnu připravovat náplň. Nakrájím cibuli, papriku, cuketu a rajče na drobné kostičky, stroužek česneku na jemné plátky.
  5. Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpálím olivový olej, na něm nechám dozlatova opéct nejprve lilek, pak celou nakrájenou zeleninovou směs. Promíchám, trošku podliji vodou a dusím pod pokličkou půl hodiny.
  6. Až bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, směs posolím a opepřím. Přidám dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a promíchám s uvařenou quinoou.
  7. Vytáhnu z trouby předpečené lilky a naplním je zeleninovou směsí a ještě vložím do trouby na dalších 15 minut zapéct. Kdo má rád sýr, doporučuji před zapečením posypat.



Žádné komentáře:

Okomentovat