Abyste neřekli, že si teď ujíždím jen na sladkých snídaních, tak mám pro vás po nějaké době i slaný recept. Kdo zná a zkoušel mé oblíbené ratatouille bude nadšený i z tohoto receptu. Udělala jsem pár změn a rázem je z toho další lehká, jednoduchá a vydatná večeře nebo oběd. Je to vlastně taková zdravá lilková pizza. Zelenina je totiž zapečená přímo v lilku. Určitě tento recept vyzkoušejte. Na léto je jako dělaný - a určitě to bude i skvělá příloha ke grilování. Jsem si jistá, že vám bude chutnat a rozhodně ho během přemíry masových grilovaček oceníte.
Suroviny pro 2 osoby:
150 g quionoi
2 větší lilky
1 menší cuketu
1 velká cibule
1 velké zralé rajče
1 paprika
1 stroužek česneku
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř, sůl
1 velké zralé rajče
1 paprika
1 stroužek česneku
olivový olej
rozmarýn, tymián
pepř, sůl
olivový olej
Postup přípravy:
- Dle návodu na obalu připravím quinou.
- Lilek rozkrojím na půlky a vnitřní dužinu vydlabu kávovou lžičkou, pokrájím na drobné kostičky. Vydlabané půlky lehce posolím a nechám 15 minut vyplakat a vysuším vodu ubrouskem.
- Půlky lilku pokapu olivovým olejem, dám na plech s pečícím papírem a peču v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
- Mezi tím si začnu připravovat náplň. Nakrájím cibuli, papriku, cuketu a rajče na drobné kostičky, stroužek česneku na jemné plátky.
- Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpálím olivový olej, na něm nechám dozlatova opéct nejprve lilek, pak celou nakrájenou zeleninovou směs. Promíchám, trošku podliji vodou a dusím pod pokličkou půl hodiny.
- Až bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, směs posolím a opepřím. Přidám dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a promíchám s uvařenou quinoou.
- Vytáhnu z trouby předpečené lilky a naplním je zeleninovou směsí a ještě vložím do trouby na dalších 15 minut zapéct. Kdo má rád sýr, doporučuji před zapečením posypat.
Žádné komentáře:
Okomentovat