pondělí 7. srpna 2017

Květáková pizza

Máte rádi pizzu? Ale proklínáte se, že ji jíte často, roste vám po ní bříško a máte na ní trošku závislost? Jasně, kdo by ji neměl rád, i já jsem byla jejím velkým milovníkem. Ale jak už to bývá, je v ní zase pěkně nasypáno - myslím tím cukr. Nenápadně ho najdeme v těstu, a co teprve ta sladká rajčatová omáčka - sugo, kterou se pizza potírá?!  Prostě smutný příběh...
V současnosti si pizzu dám velmi zřídka a vždy jen kousek. Je to většinou v případě, kdy jsem na cestách, není na výběr a je to jediná možnost se najíst. Samozřejmě pochutnám si, ale ty výčitky tam trošku jsou. Takže jsem pro vás připravila zdravou pizzu, kterou si můžete s klidným svědomím udělat doma. Samozřejmě, není to klasika, těsto je úplně jiné, a to z květáku. Ale myslím, že je to skvělý recept pro celiaky a diabetiky. Čtěte dál a zjistíte, proč je dobré zařadit do jídelníčku květák. Vyzkoušejte a napište, jak vám tahle zdravá pizza chutnala.


Proč jíst květák?


Květák má vyšší obsah vitamínu C než citrusové plody. Je proto výborným zdrojem tohoto vitamínu podporující imunitu. Květák má navíc protirakovinné a detoxikační účinky, díky obsahu sirných složek a má vysoký obsah draslíku, vápníku a vlákniny. Obsahuje také vitamín K pro správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí a fytosteroly, které snižují cholesterol v krvi. Růžičky i košťál se dají konzumovat tepelně i za syrova ve všech možných podobách.
Já mám ráda obě dvě varianty. Ve Francií jsem se ho naučila jíst i za syrova. Stačí si udělat nějaký sýrový dip a namáčet v něm zeleninu jako je květák, mrkev, rajčata a nebo řapíkatý celer. Francouzi to rádi používají jako lehký předkrm na večírku, než zasednou ke stolu a začne několika chodové menu. Takže je vám jasné, jak jsem to měla já, česká holka? Nacpala jsem se květákem a omáčkou už před večeří a pak už jsem nemohla sníst ani druhý chod. :-D


Suroviny na těsto:


1 květák
2 vejce
1 mozzarela - já použila veganský sýr Bílkoun (natural)
oregáno, provensálské koření a sůl


Suroviny na ozdobení:

1 misku cherry rajčat
1 lžíčka datlového sirupu
2 velká rajčata
1 menší cibuli
1 mozzarelu
hrst černých oliv
oregáno, provensálské koření, sůl


Postup přípravy:
  1. Květák vložím do hrnce s vodou a nechám vařit, aby byl pěkně měkký. Až je uvařený, sliji vodu, květák vysuším v utěrce a rozmixuji na jemno. Cherry rajčata spařím horkou vodou a sloupu je ze slupky, vložím do mixéru a rozmixuji společně s datlovým sirupem a špetkou soli. Takto si vyrobím své domácí sugo.
  2. Pak si připravím těsto - k rozmixovanému květáku přidám vajíčka a nastrouhanou mozzarelu. Já z výživného hlediska tentokrát ozkoušela bílkouna (kupuji v Tescu rostlinná bílkovina). Těsto vyliji na plech s pečícím papírem a dám péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peču minimálně 45 minut, než se těsto spojí.
  3. Cibuli nakrájím na jemné proužky, olivy, mozzarelu a rajčata na plátky.
  4. Vyndám z trouby částečně upečené těsto a potřu je domácím sugem a nazdobím připravenými surovinami. Ale je samozřejmě na vás, co máte rádi a jaké další ingredience použijete.
  5. Peču dalších 20 minut, dokud těsto není křupavé a nemá krustičku. Přeji vám dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat