neděle 11. září 2016

Mrkvový perkelt podle Mačingové

Mačingovou dietu, jsem zkoušela už několikrát a myslím, že jako detox jednou za čas je skvělá. Navíc se člověk opravdu pročistí, zhubne a cítí se lépe. Ale samozřejmě když se vrátíte k normální stravě tato dieta má JOJO efekt. Nicméně perkelt od Mačingové jsem si oblíbila. Jako jednoduchou večeři nebo rychlý oběd. Recept ocení hlavně maminky po porodu a určitě prospěje více mrkve i ostatním.



Proč jíst mrkev?
Každý si vybaví obyčejnou kořenovou zeleninu. I ona má však své zvláštnosti, kterých lze využít ve stravování. Hlavní složkou, kterou mrkev obsahuje a proč je tolik doporučována, je betakaroten (provitamín A). Jako antioxidant má pozitivní účinky na zdraví hned z několika směrů. Pomáhá zlepšovat zrak, imunitu, působí preventivně proti rakovině a zlepšuje regeneraci. Má vliv i na hojení ran, růst vlasů a nehtů. V neposlední řadě chrání i pokožku při opalováním a pomáhá i částečně s jejím zabarvením. Samozřejmě není záhodno vše nechat pouze na betakarotenu. Vědecké studie totiž dokázaly, že betakaroten je nejsilnější, pokud spolupůsobí s dalšími antioxidanty, především vitamíny C, E, zinkem, selenem, lykopenem a dalšími antioxidanty. Právě tyto látky se lépe vstřebávají z přírodních zdrojů.
Já mrkev dávám každý den do fresh džusu -  k řepě, řapíkatému celeru, zázvoru a k oslazení jablko nebo pomeranč. Už si neumím představit ráno bez vitamínové bomby.
Použít ji v kuchyni můžete ale i za tepla. Zatímco v syrovém stavu může pomoci lepšímu průchodu stravy trávicí soustavou, vařená může zmírnit střevní obtíže. Stačí použít vývar z rýže a mrkve. Mrkev navíc nenadýmá a nedráždí.


Suroviny:
1 kg mrkve
2 cibule
olivový olej
sójová omáčka (nebo pasta Tamari)
sůl, pepř, kmín, rozmarýn


Postup přípravy:
  1. Mrkev si očistím, nakrájím na tenká kolečka. Cibuli oloupu, nakrájím na kostičky, dám smažit na olivový olej, přidám mrkev, osolím, opepřím, přidám 2-3 lžíce sojovky a chvíli smažíme.
  2. Zaliji 1 až 2 dcl vody, nechám dusit pod pokličkou, dokud mrkev není měkká.
  3. Jako přílohu jsem zvolila brambory, a když mám větší hlad tak přidám volské oko nebo vařené vejce. Vyzkoušejte rychlovku k obědu nebo ideální lehkou večeři.




1 komentář:

  1. Perkelt mám moc ráda...strouhám na něj ještě sýr...

    ...a ano JOJO efekt zaručen :-D

    OdpovědětVymazat