pátek 23. září 2016

Vege carpaccio z červené řepy

Myslím, že už skoro každý ochutnal vegetariánské carpaccio z červené řepy. Ale určitě ne každý ví, jak je červená řepa prospěšná pro naše zdraví a jak udělat super zálivku, aby carpaccio bylo delikátní. Tento recept je perfektní jako předkrm a nebo lehká večeře. Tak pojďme na to, úroda sklizená, vitamíny a antioxidanty naše tělo prostě potřebuje.





Proč jíst červenou řepu?
Je zdrojem draslíku a ten má velký význam při tvorbě vazivových tkání, kostí a pružnosti cévních stěn. Snižuje krevní tlak a má vliv na nervovou soustavu. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí, kvůli tomu je pokožka mladší.
Mezi další látky, které červená řepa obsahuje, patří kyselina listová. Obsahuje důležité látky potřebné v těhotenství pro správný vývoj plodu.
Řepa pozitivně ovlivňuje i činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je jí tak polovina.
Díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.  Další účinky - produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.
Pro mě nejdůležitější část! Červená řepa má protinádorové účinky - díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější čerstvá šťáva z červené řepy a používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy. Já si fresh džus dělám každý den a k tomu jím i řepu vařenou, třeba právě tohle carpaccio a nebo řepové rizoto.

Doporučuji si vychutnat řepu v syrovém stavu, vařená už neobsahuje tolik cenných látek.
Řepu si buď zamilujete nebo ji budete nesnášet, každopádně doporučuji tu první možnost. A jaké další benefity má pro vaše zdraví?
  • podporuje nervový systém a vyživuje nervy
  • má protisklerotické účinky
  • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
  • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
  • podporuje látkovou výměnu
  • pomáhá po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě
  • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
  • má příznivý vliv na vlasy a nehty
  • je vhodné ji jíst při menstruačních potížích
  • vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
  • má protimalárický účinek
  • obsahuje draslík, hořčík, železo, zinek


A teď už k receptu...


Suroviny pro čtyři osoby:
2 červené řepy velikosti tenisáku
balkánský nebo kozí sýr
mungo
rukola

Na dresink:
3 lžíce olivového oleje
½ citronu
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
sůl, pepř
balsamico na ozdobu



Postup přípravy:
  1. Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky.
  2. Smícháme všechny ingredience na dresink, řepu trochu posolíme a opepříme dle chuti a přelijeme dresinkem.
  3. Přidáme rukolu, sýr dle chuti, já preferuji kozí, ale ten nechutná každému, mungo nebo vlašské ořechy na ozdobu, přidáme balsamico a podáváme. Dobrou chuť.

1 komentář:

  1. Tak já ji dělám pečenou v alobalu v troubě a s kozým sýrem, rukolou a ořechy, zálivka med, oliváč, balsamico, nesolím nepepřím...zkusím tu tvoji variantu:)

    OdpovědětVymazat