pondělí 31. října 2016

Rizoto z hlívy ústřičné

Konečně přišel ten pravý čas na moje oblíbené jídlo, a tím je rizoto z hlívy ústřičné. Dělám ho nejčastěji s červenou rýží. Nejen, že hlíva chutná naprosto skvěle, ale jedná se zároveň o super potravinu, která je skvělým antioxidantem, podpoří vaši imunitu a pomůže vyčistit tělo. Takže doporučuji jednou za čas určitě připravit, hlavně teď, kdy nám začíná podzim, plískanice a bacilová sezóna. Tak čtěte dál a dozvíte se PROČ jíst hlívu a místo klasické bílé rýže vyzkoušet třeba rýži červenou.



PROČ jíst hlívu ústřičnou
Hlíva ústřičná je zdrojem mnoha prospěšných látek pro naše zdraví. Obsahuje některé vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K, draslík, selen, železo, jód, měď, chróm, bór, zinek, bílkoviny, rostlinné tuky, glukan, pleuran a houbovou vlákninu. Pleuran, glugan a houbová vláknina jsou nejcennější složky této výjimečné houby. Pleuran je polysacharid, jehož účinky výrazně posilují naši imunitu.


Hlíva ústřičná slouží i jako pomocník proti rakovině. Za to vděčí gluganu. Glugan je látka s vysokými protirakovinnými účinky. Je účinný proti nádorovým buňkám, posiluje imunitu a také působí příznivě po chemoterapii a podporuje regeneraci buněk. V Japonsku je hlíva ústřičná používána jako podpůrný léčebný prostředek pro nemocné rakovinou. Glugan působí nejen jako prevence proti rakovině, ale také zpomaluje její rozvoj a pomáhá při doléčení. Hlívu ústřičnou doporučují jíst někteří odborníci na zdravou výživu syrovou. Právě tehdy má prý protirakovinové účinky. Je velice chutná, nemusíte se obávat, že by vám po ní bylo špatně nebo že by byla nepříjemně slizká. Syrová se hodí například do salátů.


PROČ jíst červenou rýži
Její obchodní název je „brown rýže“ nebo „rýže červená natural“. Slupka navíc chrání nejen vitamíny. Nazrzlá oranžová barva má naprosto úžasnou chuť po oříšcích. Díky slupce lze konzumaci hnědé rýže přirovnat ke gurmánskému zážitku. Zachovává si svou pevnost i tehdy, když ji přepečete nebo mírně rozvaříte. Stále je na skus pevná. V červené rýži najdeme velmi cenné vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamín E a velmi cenné minerální látky, které uvítají především vegetariáni: vápník, hořčík a fosfor.

Má také vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin. Důležitý je v ní hlavně obsah draslíku, který pomáhá regulovat hospodaření s tekutinami v těle – takže kdo jí hodně rýži, jeho tělo nezadržuje zbytečnou vodu. Dobrý TIP pro ženy, které před menstruací trpí otoky a nafouklým břichem. Obsahuje také antokyany, což je skupina antioxidantů prokazatelně působící jako prevence proti rakovině. Slupka obsahuje veškeré tyto vitamíny a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá.


A další top benefity jsou:
  • Rýže upravuje díky obsahu slizů trávení, je přirozeně bezlepková a tak se hodí pro léčení pocuchaného žaludku i střev.
  • Jeden hrnek uvařené rýže je výživově třikrát hodnotnější než hrnek vařených brambor.
  • Pravidelná konzumace rýže pomáhá stabilizovat hodnotu glukózy v krvi (uvolňuje se pomalu) a tím pomáhá nejen diabetikům, ale i lidem, kteří mají problémy s nutkavým přejídáním a chutěmi na sladké.
  • Léčí a předchází tvorbě ledvinových kamenů na bázi vápníku.

Tak teď už víte proč jíst hlívu společně s červenou rýží, pojďme se vrhnout na recept.
Suroviny:
500g hlívy ústřičné
250g červené rýže
1 vetší cibule
olivový olej
sůl, pepř
případně sýr na posypání

Postup přípravy:
  1. Rýži dám předem vařit dle postupu na obalu, ale vaří se asi 30minut do změknutí a pak ji nechávám 15 minut dojít.
  2. Hlívu nakrájím na kostky (spodní, tvrdší část nepoužívám), cibuli nakrájím na drobné kostičky.
  3. Na pánvi rozehřeji olivový olej, vložím cibuli a chvíli restuji, pak přidám hlívu a restuji tak 10 minut, než je krásně měkká a pustí trošku šťávy, osolím opepřím a vmíchám do uvařené rýže i se sýrem. Přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat