čtvrtek 13. října 2016

Teplý podzimní salát

Tak už to přišlo :-( Deštivej podzim, fučáky a zima co zalejzá až do morku kostí. Ten přechod z léta do zimy nesu vždycky těžce. Nezbývá nic jiného než si zvyknout a přizpůsobit se. Taky se vám mění chutě s ročním obdobím? Mně úplně. V létě bych se ujedla čerstvých salátů a zeleniny, v zimě ji miluju vařenou v páře nebo pečenou. Proto jsem pro vás připravila jeden teplý podzimní salát. Hlavní role patří cuketě, lilku, fazolím a dýni. Společně s naklíčenými mungo fazolemi budete mít skvělý mix vitamínů, které vaše tělo potřebuje.


Proč jíst mungo fazole?

Fazole mungo začínají být mezi lidmi stále populárnější a to zejména díky jejich vysoké výživové hodnotě. Jsou zdrojem velkého množství minerálů a vitamínů. Tyto drobné fazolky obsahují významné množství bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a většinu vitamínů skupiny B. Významný je také podíl vlákniny. Množství těchto látek se zvyšuje naklíčením. Pokud však klíčky tepelně upravíme, o mnoho vitamínů přijdeme.
Proto je vhodnější  konzumovat je tepelně neupravené ve formě různých salátů, pomazánek nebo si s nimi pouze posypat jakékoliv jídlo. Fazolky musíme akorát nechat minimálně den předem naklíčit.


Suroviny:
1 malou misku naklíčenou mungo fazolemi
1 malou misku kuskusu
1 hrnek předvařených velkých purpurových fazolí
1 menší dýně hokaido
1 lilek
2 žluté cukety
2 mrkve
1 balení fazolových lusků
4 žampiony
1 paprika
3 velká rajčata
5 lžic olivového oleje
sůl, pepř, čubřice


Postup přípravy:

  1. Purpurové fazole si den předem uvaříme, fazolové lusky spaříme. Dýni, lilek, papriku nakrájíme na kostičky. Mrkev, žampiony, cukety a rajčata na kolečka.
  2. Do větší mísy vložíme všechnu zeleninu, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a okořeníme čubřicí. Vložíme na plech a dáme péct na 50 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů, dokud zelenina krásně nezměkne a nepustí šťávu.
  3. Jako přílohu jsem měla k salátu kus kus a celou směs posypala naklíčenými mungo fazolemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat