čtvrtek 11. srpna 2016

Letní melounový chia drink

Když přijdou “pařáčky” mám nejradši lehké osvěžující snídaně. Musím myslet ale taky na to, aby byly dost výživné a neměla jsem brzo hlad. Ze všeho nejradši si připravuji tzv. pudink z chia semínek. A přidávám ovoce, které zrovna dozrává. Melounovou variantu můžete připravit jen v létě, tak si to užijte dokud je slunce i u nás.



Proč jíst chia semínka?
Chia - šalvěj španělská, přírodní olejnaté semeno, které je neuvěřitelně bohaté na živiny, zdroj minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin v těle, při zvýšení fyzické aktivity a stresu. Semínka chia obsahují pětkrát více vápníku než mléko, třikrát více železa než špenát a patnáctkrát víc hořčíku než brokolice. Je skvělým výživovým aparátem pro malé děti a zdrojem dalších minerálů jako je hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležité pro tvorbu mnohých enzymů a hormonů. Chia je právem označována za superfoods.
Účinky chia semínek - ceněný antioxidant, zlepšuje imunitu, vývoj a regeneraci tkání během těhotenství, kojení a vývoj dítěte. Zajišťuje správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících, hydratuje pokožku zevnitř, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Semínka jsou vhodná pro diabetiky, slouží jako zdroj vápníku, odstraňují záněty, regeneruje svaly, neobsahují lepek, jsou bohaté na proteiny, jako zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany. Snižují krevní tlak a stabilizují hladinu cukru v krvi. Fungují jako prevence proti vzniku rakoviny, podporují kvalitu kostí, vlasů, pokožky a popoženou i metebolismus. Zkrátka je to úžasná rostlina, která by měla být určitě součástí vašeho jídelníčku. A jdou z ní udělat opravdu skvělé dobroty, budu vám je časem servírovat k snídani nebo svačině.

Šalvěj španělská na sebe váže tekutinu a to trojnásobně, takže je potřeba ji v něčem nechat nabobtnat a ovoce je naprosto skvělý zdroj vláhy. Začneme třeba s melounem, který je teď všude v obchodech a patří taky mezi antioxidanty - lykopen. Ten poskytuje preventivní účinky proti civilizačním oneocněním, především proti kardiovaskulárním onemocněním a rakovině.

Suroviny na 1 porci (400ml):

menší čtvrtka vodního melounu - nejlépe se zbavit pecek
5 lístků máty - záleží jak máte rádi výraznou chuť
2 polévkové lžíce chia semínek
půl hrsti kustovnice čínské
1 lžička konopného semínka


Postup přípravy:
  1. Do mixéru vložím nakrájený, vypeckovaný meloun, opranou mátu, lžičku semínek a vymixuji.
  2. Připravím si misku, hrneček nebo větší sklenici dám dvě lžíce chia semínek a kustovnici čínskou.
  3. Nechám odstát v lednici alespoň dvě hodiny nebo přes noc.
  4. Pokud chcete přisladit doporučuj k melounu přidat pár jahod, taky velká dobrota.


Žádné komentáře:

Okomentovat