Řízky s bramborovým salátem, česká klasika, kterou si dopřává naše rodina o narozeninách a svátcích. No i já variantu s kuřecím masem dřív úplně milovala. Dnes mě už neláká. Na kuře už vůbec nemám chuť a nemůžu ho ani cítit. Jenže pak se ozve tradiční věta od babičky: “Co teda budeš jíst, Denisko, když nejíš maso?". A pak přišla s jedním skvělým receptem, který jsem si oblíbila a teď patří mezi má zamilovaná jídla. Normálně mu říkám "Babiččin vege řízek", ale je to spíš zeleninový karbanátek. A kupodivu chutná celé rodině. Karbanátky jsou výborné jak z brokolice, tak i z květáku. S čerstvýma vařenýma bramborama a domácí omáčkou vás překvapí. Určitě vyzkoušejte a napište jak jste si pochutnali!!!
Suroviny na 4 porce:
1 brokolice
1 květák
2 cibule
15 dkg strouhanky nebo pohankové krupice
20 dkg nastrouhaného sýru eidam nebo goudy
4 stroužky česneku
4 vejce
hrst petržele
sůl, pepř
Postup přípravy:
- Brokolici a květák nakrájím na větší růžičky a lehce uvařím, ale ne úplně do měkka.
- Scedím zeleninu a rozdělím do dvou misek zvlášť brokolici i květák. Šťouchadlem na brambory zeleninu pomačkám, ale konzistence musí být více na hrubo.
- Do každé misky přidám jemně nakrájenou jednu cibuli, půlku misky strouhanky nebo krupice, polovinu nastrouhaného sýru, dva nastrouhané stroužky česneku, dvě vejce, nakrájenou hrst petržele a sůl a pepř.
- Promíchám řádně všechny ingredience, na plech dám pečící papír a trošku olivového oleje, v dlaních tvořím drobné šišky nebo kolečka a skládám na plech.
- Vložím do předehřáté trouby na 180 stupňů, peču z jedné strany až jsou karbanátky zbarvené dohněda otočím a peču z druhé strany cca dalších 15 minut.
Ahoj Deni, naprosta pecka recept!!! Vyzkouseno minuly tyden a oblizuji se i ted!!! Jsem vegetarian neco pres rok a rizek byl moje milovane jidlo, ktere me chybelo a diky tobe me uz nechybi :) Zdravim z Australie. Magdalena
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda, že chutnalo já ho taky miluju!!!
OdpovědětVymazat