Tak moc mi chybí teplo, slunce, pláže a nějaká exotika, že jsem si musela nějakou dopřát alespoň na talíři. Dýňovo-batátový krém je skvělá volba. Klasickou dýňovou určitě dobře znáte, ale tahle je provoněná kokosovým mlíkem, zázvorem a dalšími exotickými vůněmi. A nebojte se, rozhodně všechny suroviny pořídíte ve většině obchodů.
Suroviny:
1 menší cibule
3 stroužky česneku
cca 4 cm zázvoru
1 menší dýně hokaido
1 větší batáta
1 polévková lžíce tahini
1 konzerva kokosového mléka
vymačkaná šťáva z ½ limetky
chilli, koriandr, sůl, pepř
Postup přípravy:
- Dýni a batáty oloupu, nakrájím na kostky, vložím na plech pokapu olivovým olejem a peču do měkka.
- Na trošce olivového oleje osmahnu nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na jemno nastrouhaný zázvor.
- Přidám upečenou dýni, batáty a ještě chvíli společně osmahnu, a pak podliji vodou - množství záleží na vás, podle toho jak chcete mít krém hustý.
- Povařím, okořením chilli, koriandrem, pepřem a solí.
- Až je polévka trošku vychladlá přidám limetkovou šťávu, tahini pastu a vše rozmixuji.
- Nakonec polévku zjemním kokosovým krémem a zlehka povařím.
Milá Denisko, jedním dechem jsem zhltla tvůj příběh. Máš můj obrovský respekt a moc držím pěsti. Jsme mladá rodinka se dvěma dětma a před pár lety mi taky docvaklo, že nejsme popelnice. A tak vařím prostě "jinak". Místo doktorů máme homeopatku. Zvykl si manžel, i děti. Dcera mi asi od roku jede na zeleném ječmeni :)
OdpovědětVymazatDýňovkou jsem je už dvakrát neuctila, ale tak do třetice jsem zkusila tuto. Byla bezkonkurenční, přidaly si a ještě talíře vyblízaly :) děkuji za super recept, určitě doporučuji a rovnou se jdu vrhnout na nějakou buchtu.