pátek 11. listopadu 2016

Jablečný štrawdl a makový raw závin

Už jsem dlouho nepřidala žádný super raw recept na něco sladkého.Tak mám pro vás jablečný štrawdl a makový raw závin. Naučila jsem se je dělat na workshopu My Kitchen a musím říct, že teď patří mezi mé nejoblíbenější sladkosti. A hlavně mlsáte zase zdravě. Těsto je z lněného semínka, o tom jsem vám psala při přípravě provensálské pomazánky, proč ho zařadit do jídelníčku. Jakou náplň zvolíte, je na vás. Obě obsahují super hodnoty - mák spoustu vápníku a jablečný - chia semínka. Sama jsem si myslela, jak bude dezert náročný připravit a byla jsem opravdu překvapená, během pár minut máte “napečeno”. Tak pojďme na to!!!!

Suroviny na makový raw závin:

2 hrnky zlatého lnu
1 hrnek mletého kokosu
špetka soli
1,5 hrnku datlí
4 hrnky máku
pečící papír








Postup přípravy:

  1. Nejdřív si připravím suroviny na těsto - rozmixuji dva hrnky zlatého lnu a jeden hrnek mletého kokosu na jemnou mouku. Čím mastnější kokos - tím lepší chuť i vláčnost těsta. Lehce osolím a promíchám ve velké misce.
  2. Zaliji cca 1 hrnkem vody - podle potřeby i více, rukama vypracuji těsto které lepí, ale drží konzistenci a zpracujeme do koule.
  3. Náplň umeleme či pomixujeme. 4 hrnky máku dáme do mísy a rozmixujeme 1,5 hrnku předem namočených datlí ve vodě. Pokud je vody moc, slijeme ji. Čím méně vody, tím lépe bude náplň držet pevnou formu. Takto vzniklou rozmixovanou datlovou pastu smícháme s mákem.
  4. Z těsta vytvoříme na pečícím papíru nebo plastové folii plát zhruba 0,5 cm vysoký- netvořím ho válečkem, ale uplácávám rukama a na něj natřeme makovou hmotu. Papírem pak zabalíme roládu a dáme vychladit do lednice.

Suroviny jablečný štrawdl

2 hrnky zlatého lnu
1 hrnek mletého kokosu  
špetka soli
2 větší jablka
½ hrnku chia semínek
med nebo agáve na doslazení
rozinky, skořice, oříšky
pečící papír






Postup přípravy:

  1. Příprava těsta je naprosto stejná jak u závinu s mákem.
  2. Nastrouhám dvě větší jablka a v míse je smíchám s chia semínky. Jako sladidlo jsem použila agáve sirup, ale můžete i med nebo zase datle. Chia semínka používáme aby pohltila veškerou vodu a závin se nerozpadl.
  3. Na pečící papír vypracuji rukama plát, vložím na něj připravená jablka, přidám skořici, rozinky, oříšky.
  4. Štrůdl v podstatě za pomoci papíru zarolujeme (přehneme kraj vždy do jedné třetiny, a celý pak přehneme na polovinu). Necháme chvíli odpočinout v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat